Apakah Penyakit Autoimun?

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem imun menyerang sel-sel yang sihat di dalam badan. Bahkan, sistem kekebalan tubuh harus menjadi kubu pelindung untuk melindungi tubuh dari berbagai macam penyakit.

Ini adalah kerana kelainan sistem imun seseorang. Penyakit autoimmune tidak boleh dipandang ringan, kerana ia boleh menyebabkan keadaan kesihatan yang serius. Ia juga boleh mengancam nyawa.

Malangnya untuk mendiagnosis penyakit itu masih sukar. Kerana setiap pesakit tidak hanya mengalami satu gejala, tetapi banyak gejala yang disebabkan. Penyakit autoimun menjejaskan lebih banyak wanita daripada lelaki.

1. Sakit perut atau senak

Ini adalah gejala umum penyakit autoimun, kerana pergerakan usus yang tidak normal, seperti sembelit dan cirit-birit. Penyakit Crohn, penyakit seliak, dan hipotiroidisme mungkin dikaitkan dengan gejala autoimun.

2. Keradangan

Keradangan juga boleh menjadi gejala penyakit autoimun tetapi kurang tercatat. Jika keradangan atau bengkak adalah seekor goiter cuba sedar. Mumps adalah bengkak di leher disebabkan oleh kelenjar tiroid yang diperbesar. Tetapi jangan melekat pada bedak sahaja, kerana pembengkakan lain juga boleh dianggap sebagai gejala.

3. Kulit gatal dan Rash

Alahan tidak hanya disebabkan oleh kulit gatal atau mungkin ada ruam. Ini mungkin kerana sistem imun tidak berfungsi dengan baik. Nah, ini boleh menjadi tanda penyakit autoimun.

4. Kelenjar bengkak

Rheumatoid arthritis (radang kronik) dicirikan oleh nodus limfa yang bengkak. Jika seseorang telah menderita penyakit ini, maka tidak tidak lain adalah  penyakit autoimun. Lupus dan sarcoidosis juga boleh menyebabkan nodus limfa bengkak. Baca juga: beguk

5. Tingling

Tudung tidak meremehkan jika anda mengalami kesemutan ya. Sekiranya anda merasa kesemutan di kaki cuba untuk berjumpa doktor. Kerana kesemutan ini mungkin kemungkinan sindrom Guillain-Barre (penyakit autoimun jarang). Gejala lain dari sindrom Guillain-Barre adalah degupan jantung yang cepat, kesukaran bernafas, dan lumpuh.

Baca  Kue kering istimewa – Kue Jagung Sultana

6. Perubahan Warna Kulit

Sekiranya KLovers membangkitkan dan merealisasikan warna kulit dan kulit putih menjadi kuning, ia mungkin merupakan gejala hepatitis autoimun. Satu lagi gejala penyakit autoimun ini ialah kehadiran patch putih pada kulit.

7. Alahan Makanan

Ramai yang meremehkan apabila anda alah kepada makanan. Walaupun ia boleh menyebabkan alahan tidak memberi kesan kepada gatal-gatal di dalam badan. Tetapi ada pergerakan usus yang tidak normal.

8. Deman berterusan

Penyakit autoimun juga boleh bermula dari virus yang menyerang tubuh. Inilah yang menyebabkan demam yang datang. Demam terus, kemudian hilang dan datang lagi.

9. Keletihan

Sesungguhnya semua orang mempunyai keletihan. Ini mungkin disebabkan oleh sistem imun yang lemah. Oleh itu, bagi orang yang mempunyai penyakit autoimun, lebih banyak kesakitan yang akan menjadi semakin lelah. Sekiranya pengantin selalu mengantuk pada waktu siang dan ingin tidur atau pada waktu pagi sukar untuk membuka mata dan ini berlangsung hampir setiap hari, maka anda harus berjumpa dengan doktor ya. Baca juga: Air kencing berbau?